La cuina es vida és un espai dedicat a la gastronomia que et convida a dir la teva, vers qualsevol inquietud relacionada amb el món dels fogons.

17/8/07

La cocció al vapor, salut per aquest estiu




A l’hora de fer una cuina de caràcter natural aquest estiu, i per tal de conservar la màxima integritat i el genuí gust del producte, tenim un aliat, la cuina al vapor. Aquest tipus de cocció ens permet potenciar el sabor de l’aliment i accentuar la seva frescor, mantenint el seu intens color i la seva textura, sense pràcticament cap alteració.

Les verdures són uns dels productes més utilitzats a l’hora de cuinar amb aquest tipus de cocció. D’una manera molt pràctica, es col·loca una o diverses verdures, en principi netejades i pelades si és el cas, col·locades sobre un cistellet enreixat que queda encaixat a mitja alçada a l’interior d’una cassola; dintre d’aquesta cassola, hi tindrem aigua que portarem a ebullició. Això es pot fer de manera casolana o amb un conjunt de cassoles (vaporadora) ja creades amb aquesta finalitat.

L’aigua al bullir produeix vapor que escalfa i cou l’aliment, amb molta cura, com si acaronés el menjar, realitzant una cocció per concentració, això vol dir que el producte es cou gràcies a una elevada temperatura, fent que es conservin tots els sucs i sabors, al segellar-se les capes exteriors del producte.

Un altre dels productes predilectes per coure al vapor són els mol·luscs, sobretot els de dues closques (els musclos, les cloïsses, les escopinyes…). Encara que el mètode és diferent, el procediment en si és el mateix. Per fer-los s’utilitza una cassola tapada, al foc, ja que els bivalves posseeixen una gran quantitat d’aigua en el seu interior, l’escalfor fa que s’evapori, cogui la tendra carn i s’obri al mateix temps la closca. En moltes receptes per fer aquesta elaboració s’hi afegeix un rajolí de vi blanc, un trosset de llimona i fins i tot una fulla de llorer, tot això el que fa és alterar el sabor natural del producte, però per a gustos els colors!

El peix també és un dels aliments que accepta bé la cocció al vapor, tot al contrari que la carn, que no és del tot recomanable coure-la al vapor, perquè molt sovint el seu resultat representa una carn estellosa, cal triar només carns molt tendres.

La cuina oriental utilitza molt la cuina al vapor, utilitzen diverses composicions de peix, marisc, carns, arròs i de diverses pastes d’arròs o wanton. La seva cuina recull infinitat de receptes que es fan al vapor amb unes cistelles de bambú, que perfumen lleugerament l’aliment.

Fa més de vint anys que a les cuines dels restaurants van aparèixer els forns de vapor, que cuinen el menjar amb vapor regulant la temperatura i el temps, això permet tindre un producte de qualitat en les màximes condicions i el major rendiment. Aquests forns han evolucionat i actualment trobem els forns mixtos, que combinen el forn de convecció (calor proporcionat per aire sec) i el forn de vapor (aplicant humitat, vapor). Tot i que es poden utilitzar per separat, la combinació dels dos va obrir un camp d’immillorables possibilitats a l’hora de cuinar. Dóna la possibilitat de coure un producte rostit i poder-li aplicar alhora una quantitat d’humitat suficient perquè l’aliment no es ressequi.

La tecnologia ens apropa i ens facilita cada cop més la possibilitat d’elaborar a casa nostra una cuina de qualitat i saludable. La cuina al vapor és tan recomanable com saludable, ideal per al qui vulgui mantenir una dieta equilibrada, fresca i natural, allunyant-se de menjars copiosos i greixosos, donant-li un autèntic joc de sabors totalment frescos per a aquest estiu.

Per gaudir de més articles podeu consultar http://www.revistacambrils.cat/ secció a cop de morter

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per dir la teva i agudar així a fer más sabrós aquest blog