La cuina es vida és un espai dedicat a la gastronomia que et convida a dir la teva, vers qualsevol inquietud relacionada amb el món dels fogons.

25/5/09

La millor cuina del món


Els cuiners catalans des de fa uns anys despunten arreu del món, són capdavanters i tothom posa els ulls als nostres fogons. Prova d’això és el reconeixement en guies i publicacions especialitzades.
És el cas de la revista Restaurant , una de les més prestigioses del món, que un any més a coronat a Ferran Adrià (El Bulli) com a millor cuiner del Món. Seguit molt a prop, pels germans Roca ( Celler de Can Roca).
A tot arreu hi ha retractors, és el cas d’en Santi Santamaria, el xef català es lamenta que una persona tan influent per les joves generacions com Adrià, elegeixi el camí de reemplaçar els productes naturals pels industrials. Segons en Santamaria amb aquest fet canvia els paràmetres de la nostra gastronomia.

Em pregunto quin són els paràmetres de la nostra cuina, potser els marca la mal anomenada “cuina molecular” que abandera l’estrellat de Cala Monjoí, o potser son delimitats per la una cuina atrevida però fidel amb el producte, defensada des de Sant Celoni. I si en realitat, son marcades per allò que mengem a les nostres llars?

La nostra cuina s’ha nodrit històricament de totes les cultures que han passat per la Mediterrània, em sabut ser oberts de ment i flexibles amb el nostre paladar, em anat reforçant i ampliant les bases de la nostra cuina i avui el que és cert, és que els “paràmetres” de la nostra cuina estan en perill d’extinció. Així ho vaig proclamar, aprofitant la presentació del llibre “ Els millors plats de l’Avia Remei”, un decàleg de plats tradicionals.

La cuina del record i la del xup-xup és perd, si no hi fiquem remei la cultura que ens ha identificat com a país, els aromes i els sabors que ens han donat identitat, quedaràn en l’oblit. Volem ser una marca blanca i oblidar-nos de la cuina de abordo dels pescadors, la cuina de tros i de pagès, els plats de festa o les postres de casa?

Fem una reserva natural on protegir la nostra cuina. No sé si és la millor del món, però per a mi ho serà sempre!

L’evolució és a la formació


Mai som massa grans per formar-nos, de fet és una de les millors maneres de ser àgils mentalment i creatius, de tenir recursos, de saber adaptar-nos a tots els canvis accelerats que se’ns presenten, sobretot en una societat tan digitalitzada.
La cuina és un lloc que esta en plena expansió i les millores estan a l’abast de tothom, tots els professionals poden veure el que és cou a través dels Fòrums Gastronòmics o Jornades del sector. Les darreres activitats formatives, han estat incloses dintre de les Jornades de la Galera, on els restauradors cambrilencs han pogut compartir diferents punts de vista amb els mebres de la fundació Alícia.

Com deia la formació és important a tots els nivells. Des de fa un parell d’anys que funciona un tema molt interessant pels professionals, especialment per als del món de l’Hoteleria, les Acreditacions de Competències.
És una bona opció per qualificar ( en “paper” i de manera oficial), la tasca que un, ha realitzat durant la seva vida laboral. Aquest procés a més garanteix que la persona que si presenta pugui adquirir, actualitzar i completar o ampliar els seus coneixements professionals.
Una oportunitat per aquells que no han pogut estudiar per a poder obtenir un reconeixement professional. Només cal acreditar una sèrie de coneixements i procediments, assolits amb l’experiència laboral. I amb això, segons l’especialització podrem obtenir el títol o el certificat de cuina, serveis o informació i comercialització turística.
Les proves de les acreditacions és fan a l’ IES Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils. L’organisme encarregat d’aquest procés és l’ Institut Català de les Qualificacions professionals (ICQP), per a més informació