La cuina es vida és un espai dedicat a la gastronomia que et convida a dir la teva, vers qualsevol inquietud relacionada amb el món dels fogons.

20/11/08

Santi Santamaria : Quan fa que mengem transgènics sense saber-ho?


En el programa "360º" ofert per Antena3 titulat "Els espanyols ens vam alimentar bé?" va destacar el debat creat pel Santi Santamaria , el primer que va dir fou "El llibre està ja escrit", suscitant el retret pel seu gran interès a vendre el seu llibre.
No va trigar a retreure ell també la seva "no invitació" a Madrid Fusió 2009 dient que la cuina espanyola és un circ mediàtic en el qual s'organitzen congressos, es realitzen passarel·les però no s'admet el debat, la confrontació d'idees .

Sobre la incorporació i informació al consumidor dels additius en els plats dels restaurants, es va parlar el que ja està més que tractat, encara que si voleu podem tornar a tocar el tema. Ja sabeu que nosaltres som partidaris que estem en el nostre dret de saber el que mengem, però no només en els restaurants de grans xefs, també en els bars i restaurants de menú, i en els productes que vam comprar diàriament per a consum en la llar.

Si els problemes de salut només ens arribessin per consumir els additius que inclouen en els plats dels restaurants d'alt nivell, estaríem sanísimos tots, doncs ningú es pot permetre una alimentació assídua en aquests establiments.
El problema de la salut i els aliments comença des de la sembra amb una successió de manipulacions que generalment desconeixem. No ens informen, ens neguen la veritat quant fa que mengem transgènics sense saber-lo? I el que és pitjor, sense la seguretat que siguin aliments innocus. Llavors el millor és començar des de l'arrel, si preocupa l'alimentació dels espanyols, que preocupi la qual es consumeix diàriament abans que la qual es gaudeix de forma esporàdica. Després ja s'arribarà a totes les branques

El Mundo según Montsanto. La conspiración genetica


El mundo según Monsanto es un libro de 500 páginas realizado por la periodista francesa Marie Monique Robin en el que se cuestiona el desarrollo de los alimentos transgénicos. Se trata de una crítica aplastante sobre la empresa biotecnológica Monsanto y las actividades que desarrolla, y que ha desarrollado desde su fundación hace más de 100 años.

El mundo según Monsanto está basado en el testimonio de agricultores, científicos, políticos, documentación inédita…, todo ello sumado a la evolución y desarrollo de Monsanto, la primera empresa del mundo productora de semillas transgénicas. Monsanto tiene una presencia destacada en más de 46 países y los beneficios económicos que obtiene son espectaculares. Esta empresa controla actualmente más del 90% del mercado mundial de las semillas transgénicas y controla un importante volumen de la producción de la alimentación mundial, extendiendo cada vez más su poder.

Monsanto trabaja bajo la premisa de desear el bienestar de la humanidad, aunque los resultados parecen mostrar todo lo contrario, como ejemplos podemos poner el famoso glifosato, la hormona de crecimiento bovino, etc. Existe también un documental con el mismo título del que hablaremos posteriormente.

Hoy conocemos a través del periódico digital El País, una interesante entrevista realizada a la autora de la que se desprenden algunas conclusiones interesantes.

Marie Monique Robin reconoce no saber si es perjudicial la ingesta de alimentos transgénicos, los estudios realizados a corto plazo muestran que son seguros, pero existe carencia de estudios a largo plazo. Por cierto, hay que recordar el post os alimentos transgénicos pueden provocar infertilidad, en él podíamos conocer uno de los pocos estudios científicos que demuestra los problemas que pueden causar este tipo de alimentos.

Según la autora, es una mentira que los alimentos transgénicos puedan desterrar el hambre del mundo y basa su respuesta en los estudios en los que se indica que los alimentos transgénicos no son tan productivos. La autora ha viajado visitando varias países siendo testigo de los resultados de productividad, incluso indica que algunos campesinos se suicidaban ante las malas cosechas obtenidas con los productos transgénicos.

Marie Monique Robin manifiesta la necesidad de realizar un estudio independiente en el que estén implicados especialistas de distintos países, como un paso efectivo para desvelar la realidad de los transgénicos. En el documental sobre la soja transgénica podíamos conocer multitud de opiniones y efectos negativos sobre la población simplemente cultivando el producto, incluso sin realizar una ingesta ya hay complicaciones, apoyamos la solicitud de Marie, de hecho, es una solicitud realizada por miles de personas desde hace algunos años, pero sin entender por qué, parece ser una solicitud obviada.

El mundo según Monsanto nos proporcionará mucha información y posiblemente consolidará algunas dudas relacionadas con los alimentos transgénicos. Será interesante que veáis el vídeo, El mundo según Monsanto, en él podremos ver el trabajo realizado por Marie Monique Robin y reflexionar sobre este tipo de alimentos.
http://www.gastronomiaycia.com/2008/11/19/video-el-mundo-segun-monsanto/
Fuente gastronomia & cia

La Guia Michelin 2009 sorprent a tothom!


La Guia Michelin d'Espanya i Portugal 2009 dona a conèixer alguns dels resultats més significatius d'aquesta nova edició de la guia vermella.
Es destaca l'absència de nous *** estrelles, però es mantenen els quals havia fins al moment. En Sant Sebastià els restaurants Akelarre de Pedro Subijana i el Restaurant Arzak de Juan Mari Arzak, en Lasarte (Guipúscoa) el Restaurant Martín Berasategui de Martín Berasategui, a Roses el restaurant El Bulli de Ferrán Adrià, a Sant Celoni el Restaurant Raco de Can Fabes de Santi Santamaría i finalment a Sant Pol de Mar, el restaurant Sant Pau de Carme Ruscalleda.
Aquesta edicióha estat novament un gerro d'aigua freda per als germans Roca que esperaven la seva tercera estavella Michelin per al Restaurant Can Roca, els inspectors de la guia semblen haver bolcat tots els seus esforços a Japó, recordem la gran pluja d'estrelles que ha portat la Guia Michelín Tòquio 2009, ni més ni menys que 227 eestrelles Michelin, el que ha representat un increment de 36 estrelles pel que fa a les 190 estrelles rebudes en la passada edició.

Els guardonats amb ** estrelles Michelin, El Restaurant Tristán de Gerhard Schwaiger en Portals Nous de Mallorca, el Restaurant Àbac de Xavier Pellicer a Barcelona, el Restaurant Atri de Toño Perez a Càceres, el Restaurant El Poblet de Denia de Quique Dacosta, el Restaurant Mugaritz d'Andoni Luis Aduriz de Renteria a Guipúscoa, el Restaurant El Celler de Can Roca dels germans Roca a Girona, el Restaurant Sergi Arola Gastro de Sergi Arola a Madrid, el Restaurant Sant Celoni de Santi Santamaría a Madrid i el Restaurant La Alquería de la Hisenda Benazuza dirigit per Rafa Morals en Sanlúcar la Major de Sevilla.

Com novetats destacades apareix una pèrdua i un trasllat en el grup de les dues estavelles Michelin, el restaurant Zuberoa del xef Hilario Arbelaitz, en Oiartzun (Guipúscoa) perd la seva segona estrella i el trasllat com sabeis la majoria de lectors, correspon al Sergi Arola Gastro.

Cal dir que aquest és un esdeveniment únic, Michelin mai ha proporcionat dues estrelles d'una vegada, sembla que s'ha saltat les seves pròpies normes en favor de Sergi Arola. Recordem que el xef deixava les seves estrelles en el Restaurant La Fermall que ara passen A Sergi Arola Gastro, a més La Fermall no només es queda sense estrelles, tampoc figurarà en la Guia Michelin.

Pel que fa als nous una estrella serien els següents restaurants, Boroa, L'Aliança d'Anglès, Cinc Sentits, Manairó, Els Tinars, Alboroque, Skina, El Nou Molino, Pepe Petxina de pelegrí, L'Angle, Abantal, Valdepalacios, Riff, Vertical i finalment el Restaurant Bal d'Onsera.

Perden la seva estrella però romanent en la guia La Fonda de Donya Fil, Platja Club el Restaurant Fagollaga. Una de les estrelles perdudes que han estat un poc sonades és la retirada de l'estrella i de la guia del restaurant de Toñi Vicente, recordem que no fa molt va estar implicada en el tema de les petxines de vieires contaminades.