La cuina es vida és un espai dedicat a la gastronomia que et convida a dir la teva, vers qualsevol inquietud relacionada amb el món dels fogons.

13/2/09

Adrià, Arzak i Ruscalleda a Cambrils




El proper dia 9 de març, dintre dels actes dels 25è aniversari de l'IES Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils, és celebrara una xerrada a càrrec de Ferran Adrià , Juan Mari Arzak i Carme Ruscalleda.
Els grans "estrellats" del nostre país i reconeguts cuiners internacionals, respondran a les preguntes formulades pels alumnes del centre.

Jornades Gastronomiques a l'Escola de Cambrils


El proper dia 16 de febrer comencen les Jornades Gastronomiques de L'IES Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils, jornades anuals que el centre organitza per els alumnes dels darrers cursos dels diversoso cicles.
Aquest any, com a part de la celebració dels 25è aniversari, practicament tots els conferenciants son exalumnes de l'escola.
Les Jornades duraran tota la setmana i oferiran, ponencies, debats i classes magistrals per professionals destacats en totes les branques de l'hoteleria i el Turisme.
Alguns dels participants són :
SR. ORIOL PUIG Pastisseria Puig,
SRA. MONTSE ABELLÀ REST. SANT CELONI MADRID
CAP DE PASTISSERIA,SRA. CAROLINA ROIG Hotel Termes de Montbrió o SR. JAUME SANCHÍS “Menjars col•lectivitats sanitàris, entre molts altres.


Tots els participants a les jornades
a la web de l'escola http://www.xtec.net/ieshoteleriacambrils/

17/1/09

Toñi Vicente tanca el seu restaurant


La xef gallega Toñi Vicente ha tancat el restaurant que regentava des de feia 16 anys a Santiago de Compostel·la. A continuació, podreu llegir un breu recull de les informacions publicades a diferents mitjans de comunicació, que busquen les causes del tancament entre la crisi econòmica i el cas de les vieires contaminades.

El País
"Queda Toñi Vicente per estona", afirma la cuinera en un comunicat fet públic ahir per confirmar el tancament del seu restaurant a Santiago, durant molt de temps el més prestigiós de la cuina gallega. La seva detenció per comprar vieires contaminades ha rematat un establiment que ja passava per dificultats econòmiques. La cuinera defensa la seva “bona fe” i assegura que “té la consciència neta”, tot i que reconeix: “potser vaig cometre un error”. Vicente va arremetre contra la “premsa sensacionalista”.

El correo gallego
La restauradora Toñi Vicente acaba de tancar el restaurant de luxe que regenta a la capital gallega, un establiment que durant anys ha estat punt de parada obligatòria per als paladars més exquisits i els amants de l’anomenada nova cuina o cuina creativa. El tancament d’aquest establiment es produeix per la reducció de clients en els últims mesos en un any que va acabar i que comença marcat per la crisi econòmica.

Encara que aquest ha estat un dels detonants del tancament de l’emblemàtic restaurant compostel·là, el tancament del local es produeix pocs mesos després que la seva propietària fos detinguda per comprar presumptament vieires al mercat negre, amb el greu risc que això comporta per als consumidors, ja que aquest mol·lusc ha de superar exhaustius controls sanitaris, per la seva possible toxicitat, abans de posar-lo a la venda.

Aquest incident amb la justícia va danyar seriosament el prestigi del restaurant Toñi Vicente, que precisament tenia les vieires com a un dels plats estrella, i el que faltava arribaria poc després per obra i gràcia de la Guia Michelin, que no només li va retirar l’estrella que li havia concedit, sinó que també la va eliminar de la llista dels establiments que figuren a aquesta bíblia per a gurmets.(...)

Toñi Vicente va fer públic ahir un comunicat en el que assegura que tanca el local “després d’haver-ho meditat profundament i amb gran pena i tristesa”, mentre destaca que té la consciència “neta i clara”. (…) i assenyala que el tancament és “punt i seguit” a la seva vida professional, ja que “queda Toñi Vicente per estona”.

Gastronomía & cia
(…) el restaurant Toñi Vicente tanca les seves portes. La causa principal sembla que és el que ens afecta a tots, la crisi econòmica (…). Però Toñi Vicente ha sofert altres problemes en els últims mesos que segurament han influït en la decisió de tancar el restaurant Toñi Vicente, un dels més sonats va ser el de les vieires contaminades, la xef gallega que en aquell moment tenia una estrella Michelin al seu restaurant compostel·là, va ser acusada de comprar-les, cuinar-les i servir-les als seus clients.

Aquest fet va provocar un considerable descens de la clientela del restaurant, una pèrdua de confiança en la qualitat i la seguretat dels productes que oferien i dubtes sobre la innocència de Toñi Vicente, encara que actualment no pesa cap mesura cautelar sobre seu.

El tercer cop (...) va ser la retirada de l’estrella Michelin a l’última edició de la Guia Michelin, fins i tot desapareix de la llista de restaurants citats o recomanats.

Santiagosiete
Toñi Vicente (...) podria estar-se plantejant tancar el seu establiment al carrer Rosalía de Castro i fer un camí de retorn a Vigo, on ja va ser propietària del mític restaurant Síbaris (1982-1992), que al 1989 va rebre la primera estrella Michelin de la història gastronòmica gallega.

16/1/09

La Confraria de Pescadors i l'Escola d'Hoteleria promocionaran el peix fresc i poc conegut de Cambrils


La Confraria de Pescadors i l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils van signar ahir un conveni de col·laboració per tal de promocionar el peix fresc del municipi. Amb aquest acord, la Confraria es compromet a subministrar el peix a l'escola un dia a la setmana, i aquesta servirà de manera habitual un plat en cada una de les taules del seu restaurant.

Segons va explicar ahir la directora del centre —Carme Duch— la idea va sortir d'una conversa mantinguda amb el Patró Major de la Confraria —Josep Pijoan—, on ell va expressar la seva preocupació en què tradicionalment es serveix als restaurants el llucet com a peix fregit, "i no altres tipus de peix de valor econòmic més baix, però de bona qualitat i sabor".

Peixos com el seitó, el verat i la pelaia
Amb aquest conveni "hi ha la possibilitat de donar a conèixer aquest peix als alumnes, que seran els futurs cuiners i també un potencial important de consumidors", segons Duch. Per la seva banda, el secretari de la Confraria de Pescadors i signant del conveni —Xavier Domènech—, va explicar que volen potenciar "el peix que no és habitual consumir però que és exquisit". Alguns exemples d'aquests peixos són el seitó, el verat o la pelaia que, segons Domènech, "no se'ls hi dóna el valor que tenen".

Un altre dels objectius d'aquesta iniciativa és que els alumnes coneguin quines són les bones èpoques de cada peix. Per exemple, les Jornades de la Galera que se celebren al febrer indiquen que és la millor temporada per consumir-les, però també és bon mes per al llenguado, tal com va assegurar el pescador. Cada peix, segons Domènech, "té la seva època i aquest conveni permetrà que la gent ho conegui".
Font: Revista Cambrils

7/1/09

Informe del CSIC sobre la sobrepesca marina

Una interessant investigació del CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques) ha realitzat una avaluació de la sobrepesca marina establint quins límits han de ser disposats per aconseguir assolir un equilibri ecològic en el qual el consumit pugui ser reposat sense problemes en els ecosistemes marins. Les conclusions de l'estudi mostren que el consum anual per càpita s'hauria de situar al voltant d'uns 7 quilos de peix per any perquè la pesca fos sostenible, tanmateix, actualment el consum es podria situar gairebé en els 15 quilos.

Segons l'avaluació de la sobrepesca marina realitzada, fa 50 anys el consum per càpita es podia establir en 20 quilos i era una quantitat sostenible, però l'augment de la pesca i el creixement de la població mundial ha anat reduint la mitjana, sent la més adequada la de 7 quilos per any. La veritat és que resulta una quantitat insuficient i més sabent que els especialistes recomanen el consum de peix setmanalment, la solució òbviament passaria per proveir-se de l'acuïcultura.

A tot això seria necessari afegir que els peixos són molt vulnerables al canvi climàtic i les poblacions marines estan sofrint els seus efectes.

Recordem que fa uns mesos es va realitzar un simposi científic que va aglutinar a experts en el canvi climàtic i responsables de les polítiques pesqueres a tot el món, es pretenia mostrar quins serien les conseqüències del canvi climàtic en la pesca mundial i com podrien afectar els canvis produïts a milions de persones que depenen de la pesca de forma directa o indirecta. Les poblacions marines no solament s'enfronten a la sobreexplotació, el canvi climàtic també incideix notablement en elles, per tant, reduir el consum buscant la sostenibilitat, hauria d'anar acompanyat de les solucions per reduir la incidència del canvi climàtic.

Respecte a la sobreexplotació pesquera, cal afegir que no es troba exclusivament subjecta al consum humà, recordem el pescat farratge, captures marines destinades a elaborar pinsos per a animals o olis. En teoria aquestes espècies no tindrien valor comercial, però l'escassa regulació ha posat de manifest que s'empren exemplars de gran valor, com poden ser anxoves o sardines, per a l'elaboració dels productes esmentats.

Els experts del CSIC no han tingut en compte les dades sobre les captures del farratge pescat, el canvi climàtic o la pesca furtiva que es realitza amb nombroses espècies, com per exemple amb la tonyina, han utilitzat només les dades oficials i partint d'ells han establert que el consum per càpita és de 15 quilos, possiblement sigui molt més.

En l'estudi esmentat en què també han participat investigadors italians, es posa de manifest que la humanitat ha sobreexplotat els recursos marins des de la dècada dels 60 del segle passat, encara que també es mostra que en algunes zones ha millorat lleument la sostenibilitat, possiblement alguna cosa hauran hagut de veure els ecologistes en això. De tota manera, el còmput general és bastant negatiu i afecta moltes zones de l'oceà global.

En l'estudi s'ha avaluat la sostenibilitat de la pesca des de l'any 1950 fins a l'any 2004 i ha inclòs 83 àrees marines significatives en la pesca que representen el 75% del total de captures de peix a nivell mundial. Els investigadors han utilitzat una metodologia basada en un nou indicador de l'impacte de la pesca denominat 'Indicador de pèrdua de producció'.

Es tracta d'un indicador que aconsegueix quantificar les pertorbacions a cada zona causades per la pesca, com per exemple una reducció a la producció dels nivells alts de la cadena tròfica (corrent de nutrients i energia que s'estableix entre les diferents espècies que conviuen en un ecosistema en relació amb la seva nutrició). Amb aquest sistema els investigadors han aconseguit determinar la pèrdua de productivitat o la seva sostenibilitat a cada zona. L'ecosistema marí és un engranatge, cada espècie juga un paper important que forma part d'un equilibri seriosament alterat per la sobrepesca.

Els investigadors conclouen que és necessari restringir les captures i a més intentar eradicar la pesca furtiva.
font:Gastronomia & cia