La cuina es vida és un espai dedicat a la gastronomia que et convida a dir la teva, vers qualsevol inquietud relacionada amb el món dels fogons.

20/4/09

Els mites alimentaris


La Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU), juntament amb el Institut Nacional de Consum i el Ministeri de Sanitat i Consum, han editat una guia de “Falsos mites sobre l’alimentació”.
Els mites estan associats a les faules, aquestes és propaguen per mitjà de la transmissió oral, per la família, la veïna, la televisió o per Internet. Els mites son tan verídics com la convicció d’aquell qui hi creu i poden ser escampats ràpidament sense la necessitat d’unes dades fonamentades. Habitualment és centren en les propietats de diversos aliments, si ens convenen o ens perjudiquen, si ens engreixen o si son afrodisíacs.
Amb la finalitat de treure’n l’aigua clara, desmitificarem alguns dels mites més impregnats en les nostres creences.

El pa engreixa. El pa és un hidrat de carboni, necessari en la nostra dieta, en certa mesura pels adults però molt important per als nens i aquells que facin exercici físic. L’augment de les calories es deu a allò que acompanya al pa, no aquest en si. La composició del pa és igual per dintre que per fora, no cal treure la molla o no menjar la crosta per aprimar-se.
La fruita com a postra engreixa. Les seves calories son les mateixes abans que després de les menjades. L’avantatge de consumir-la abans és que ens aportarà més sensació de sacietat.
Veure aigua durant les menjades engreixa. L’aigua és acalóric, no engreixa, ni si la prenem abans, durant o després de les menjades. Tampoc crema, no per veure més ens aprimem.
Lo Light aprima. La denominació “Light”indica que al producte se li ha reduït o eliminat algun component calòric, això no implica que contingui menys calories que el producte normal. Cal llegir les etiquetes.
Els productes integrals aprimen. La diferencia entre les farines i cereals refinats, esta en la fibra i les vitamines que ens aporten els productes integrals, no pas en les calories.
Els aliments que porten greixos vegetals son més sans. Si llegim les etiquetes veurem que quan és parla de greixos vegetals, no es tracta de oli d’oliva o gira-sol, sino de oli de coco i de palma. Aquest son perjudicials per a la salut cardiovascular, augmenten el colesterol “dolent”.

Fins a catorze falsos mites, recull la guia publicada per la CECU i que de ven segur han quedat molts fora d’aquesta, sinó em creieu pregunteu-vos les quantitats de coses que feu, sense qüestionar, només per que un cop ens van dir que allò no era bo o engreixava!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per dir la teva i agudar així a fer más sabrós aquest blog