La cuina es vida és un espai dedicat a la gastronomia que et convida a dir la teva, vers qualsevol inquietud relacionada amb el món dels fogons.

28/1/08

José Andrés, nomenat calçotaire d'honor de la ciutat de Valls

El 'glamour' ha arribat enguany a la Festa de la Calçotada de mans del gastrònom José Andrés, que va participar en el concurs de menjadors de calçots. Guanyà el vallenc Ramon Forès


La ciutat de Valls va atorgar el premi de calçotaire d'honor al cuiner asturià José Andrés, que va viure, en primera persona, la totalitat de la Gran Festa de la Calçotada. Andrés, que es desplaçà a Valls amb un equip del programa que dirigeix a la cadena nord-americana Public Broadcaster Service, va seguir tot el procés d'elaboració d'una bona calçotada.

D'aquesta manera, la gravació començava a les nou del matí des del camp de calçots, on s'enregistrà com es cultiva aquesta ceba. L'elaboració de la salsa, l'ambient festiu de la ciutat i el concurs de menjadors de calçots foren les altres seqüències que es van enregistrar per donar a conèixer aquesta popular festa en el programa que Andrés condueix als Estats Units.

Després de la calçotada, Andrés es referia a aquest àpat com «una celebració que més enllà del menjar i el beure és una festa d'amistat. He estat aquí amb una gent que no coneixia de res, i mentre et passes una mica de salsa o el porró de vi estableixes una amistat».

José Andrés, que ja pensa en tornar l'any vinent, parlava de les propietats del calçot, tot dient que «és un vegetal que, per molt que en mengis, no passa res». I afegia que «la calçotada algun dia serà una forma de vendre l'Alt Camp al món».

El reconegut gastrònom va assegurar que «si un dia arriben els calçots, també en servirem», ja que va assegurar que «tindrien molt d'èxit. Encara que tinguem la imatge del McDonald's, els americans són una gent de la terra, i molts es dediquen a la pagesia, que està ben reconeguda». No obstant, Andrés va explicar que en una ocasió ja es va fer una calçotada a Califòrnia, davant de més de 1.000 cuiners reconeguts.

Andrés va aportar el glamour a una festa en què no va deixar de fotografiar-se i signar autògrafs per al gran nombre de persones que s'hi van atansar per adreçar-li unes paraules.

També va assistir a la festa Albert Adrià, germà del reconegut cuiner del Bulli Ferran Adrià, i que també treballa al restaurant. Entre les delícies que es poden preparar amb la ceba dolça, Albert Adrià va recomanar «els calçots amb tòfona, amb un bon cava».

Tant Adrià com Andrés van participar en l'entrega de premis del concurs de menjadors de calçots, que enguany va recuperar l'escenari de la plaça del Pati.

Amb 250 calçots i 3.410 grams de cebes menjades, el vallenc Ramon Forès va guanyar de nou el concurs, establint un nou rècord sobre el que ell mateix havia fixat. Forès va assegurar que se sentia «amb un mal regust de boca» després que l'any passat, per pocs grams, es va quedar a les portes d'emportar-se el primer premi.

Després de menjar més de dues-centes cebes, Forès assegurava que «és una bona pistonada per al cos, però d'aquí a mitja horeta em menjaré tres o quatre talls de carn». Forès continuava explicant que «un any, després del concurs, encara vaig ser capaç de menjar-me vuit o nou biquinis per sopar».

Font Diari Tarragona